Keramiek, niets meer dan van klei vervaardigde objecten of beelden
Het uitgangspunt is dus klei wat in pakken van 10 kilo wordt aangeschaft. Afhankelijk van het te maken beeld wordt fijne of grove klei gebruikt. Dit wordt uitgedrukt in een charmotte percentage en dat geeft aan hoe korrelig de klei is vanwege de harde deeltjes die het bevat. Hoe meer en grover de korreltjes, hoe grover de klei.
Er zijn verschillende methodes / technieken om een beeld op te bouwen.
- Met mallen.
- Met platen klei die aan elkaar geslibt worden.
- Opbouwen met rollen klei.
- Een blok klei vanaf de buitenkant vorm geven en later uithollen.
De beelden van Ryt zijn meestal opgebouwd met rollen klei en zijn hol.
Met een mesje worden de rollen verbonden en ontstaat de vorm:
De creatie van het vogeltje vordert. Het staartje wordt hier nog ondersteund.
De kop sluit het vogeltje aan de voorzijde. Van binnen blijft het beeld hol.
Zolang aan het beeld gewerkt wordt staat het op een draaiende schijf. Zo kan het object steeds rondom bekeken en bewerkt worden. De klei wordt uitgerold op een niet plakkende ondergrond. Ryt gebruikt hiervoor meestal groene gipsplaten waarvan ze de kanten tapet om geen gipsdeeltjes in haar klei te krijgen. Dat is funest voor de oven.
Tussen de werkperiodes wordt het werk ingepakt in plastic, zodat de klei niet uitdroogt en werkzaam blijft.
Voor de afwerking en het fijnere werk wordt ook ander, speciaal voor het boetseren ontworpen gereedschap gebruikt.
Als een werkstuk helemaal af is, wordt het langzaam gedroogd waarna het gebakken kan worden. Dat duurt wel enkele weken. Deze 1ste stook wordt biscuitstook genoemd. Na de 1ste stook kan het object gekleurd worden met speciale kleurstoffen voor keramiek: glazuren, engobes, oxides, bodystains. Daarna gaat het opnieuw de oven in en kan de 2de stook plaats vinden.
De ovens kunnen wel tot 1250 ° gestookt worden wat wel meer dan 12 uur kan duren. De afkoeling vraagt minimaal dezelfde tijd.
Ryt werkt samen met Bronsgieterij Flassh en doet haar inkopen bij Creavisie en Keramikos.
Pentekeningen, een heel ander verhaal
Ryt maakt haar zwart-wit pentekeningen met watervaste en kleurechte tekenpennen. Dit met uiterste precisie en eindeloos geduld.
Elke tekening wordt begonnen zonder vooropgezet plan waarbij lijnen en vlakken verbinding met elkaar zoeken waardoor steeds nieuwe vormen ontstaan.
Wat al tekenend ontstaat is een boeiend lijnenspel waar je als toeschouwer in wordt gezogen en waarin je steeds nieuwe elementen ontdekt.
Het startpunt is bij elke tekening weer anders. De ene keer begint een tekening in het midden en wordt het totale beeld helemaal symmetrisch, maar net zo makkelijk ontstaat 2-zijdige symmetrie of is het er juist helemaal niet. Wel is voortdurend het oog gericht op evenwicht binnen het geheel.
De tekening groeit onder haar handen en steeds wordt er voortgeborduurd op datgene wat er aan vooraf is gegaan.
Alle tekeningen zijn voorzien van een 2 of 3 dubbel passe partout en met zorg ingelijst. Vaak in aluminium lijsten in metaalkleur of zwart.